Adblocker active!

You are running an adblocker extension in your browser. If you wish to continue to this website you should disable it for this website and click Continue.

We use cookies to ensure you get the best experience on our website

De waarde van een woning bepalenIedereen die een woning koopt heeft de angst teveel te betalen.

Waardebepaling woning

Het bepalen van de waarde van een woning is geen exacte wetenschap, maar rekening houdend met verschillende factoren kan de waarde nauwkeurig bepaald worden. Hieronder staat beschreven hoe je de waarde van een woning kunt bepalen met behulp van huizen.prijsverloop.nl

Zoek prijzen in postcodegebied

Stap 1: bekijk met de postcode van de woning wat de prijzen zijn voor andere vergelijkbare woningen op dezelfde lokatie

De waarde van een woning is gebaseerd op vraag en aanbod en niet op de intrinsieke waarde (wat het kost om hetzelde huis te bouwen op die plek). De beste manier om de prijs van een woning te bepalen is door recente vraag- en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen op dezelfde locatie als basis te nemen voor de waardebepaling, daarbij rekening houdend met waardevermeerderende (of verminderende) factoren en prijsontwikkeling van huizen in die buurt.

Stap 2: gebruik de prijsontwikkeling voor het postcodegebied waarin de woning staat om te bepalen wat de getoonde prijs op dit moment zou zijn

Samen met de gemiddelde prijsontwikkeling van de buurt en het prijsverloop van de vraagprijzen biedt dat nuttige informatie om de huidige waarde van een huis te kunnen inschatten. Trek daarvoor de gemiddelde stijging en/of daling door vanaf de meest recent verkochte vergelijkbare woning.

Stap 3: kijk welke verschillen in waardevermeerderende factoren er zijn om het exacte prijsverschil met de gevonden huizen te bepalen

De waardevermeerderende factoren, waarmee je de waarde van een specifieke woning nog nauwkeuriger kunt bepalen, kun je hier vinden:Waardevermeerderende factoren.
Als het huis dat je op het oog hebt niet geisoleerd is en het huis waarvan je de verkoopprijs weet wel, trek het bedrag dat isolatie zou kosten dan af van die gevonden verkoopprijs om de waarde te bepalen.

Het kadaster

Bij het kadaster kun je tegen betaling opvragen wat de verkoopprijs is geweest van een specifiek huis. kadaster.nl. Een kadastraal bericht eigendom geeft je exacte informatie over de laatste transactie voor een specifiek huis (object). Je kunt ook opvragen welke transacties er in een straat zijn geweest via het koopsommen overzicht . Hierin staat voor hoeveel de huizen in de straat zijn verkocht. Met de woningwaarde-index van het Kadaster kun je uitrekenen wat de verkoopprijs voor het huis nu zou zijn.

.

Woningmarktnieuws.

Huizenprijzen even hoog als in 2003

Voor de derde opeenvolgende maand zijn de huizenprijzen gestegen. In juni waren bestaande koopwoningen gemiddeld 2,2 procent duurder dan in juni 2013.
lees meer ...


Woningmarkt herstelt door subsidie

Het herstel op de woningmarkt is voor een groot deel te danken aan subsidies van de overheid en leningen of schenkingen van familieleden.
lees meer ...


Meer hypotheekaanvragen in juni

Na een terugval in mei zit het aantal hypotheekaanvragen op maandbasis weer in de lift naar boven. In juni registreerde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) bijna 18.000 unieke hypotheekaanvragen, een stijging van 6 procent ten opzichte van mei en van 23 procent in vergelijking met juni vorig jaar.
lees meer ...


Huizenkoop meer in trek

Het aantal huizenverkopen komt dit jaar volgens ABN Amro 25% hoger uit dan in 2013. Maar doordat de prijzen maar met 1 procent stijgen, houden veel huiseigenaren een grote restschuld over.
lees meer ...


Meer woningen verkocht in mei

In mei zijn 11.966 woningen verkocht, een stijging van 43,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
lees meer ...


Meer woningmarktnieuws in het totale nieuwsoverzicht

Nuttige items


Prijsverloop.nl - Alle huizenprijzen van Nederland
Waarde ontwikkeling woningen | Huizen prijsverloop | Gemiddelde huizenprijzen Nederland | Alle koophuizen