Oude woningen stuk minder waard door CO2 tax


Den Haag – Tweederde van de woningvoorraad in Nederland is van voor 1985. Van deze oude woningen heeft ruim 4 miljoen woningen een energielabel G: slecht geïsoleerd en hoog gasverbruik voor verwarming. Het energieakkoord zorgt ervoor dat de belasting op het verwarmen van een huis (CO2 belasting op gas) extreem veel duurder wordt. Vooral de eigenaren van oude woningen zullen naar verhouding flink meer moeten gaan betalen voor het verwarmen van hun huis. Voor oude woningen (label G) kan dit op jaarbasis vele duizenden Euro extra gaan kosten ten opzicht van een energielabel B of A woning (zie schema).

image-1

Over de hypotheekduur van een woning (30 jaar) kunnen de extra stookkosten oplopen tot een kleine €100.000,-. Dit bedrag zal meer en meer meegenomen gaan worden in de waardebepaling van een woning. Jaarlijks €2.500,- besparen door een label B of A woning te kopen in plaats van een label F of G is wel wat extra waard, of levert aanzienlijke minderwaarde op voor een F of G woning.

Investeren in energielabel B of A isolatie zinloos

Zoals uit het schema blijkt kunnen oude woningen onmogelijk op economische verantwoorde wijze naar energielabel B of A geisoleerd worden. De ingrepen zijn zeer ingrijpend en de kosten (gemiddeld een ton) wegen nooit op tegen de baten, volledige nieuwbouw lijkt in de meeste gevallen zinniger. Een energielabel G woning kan met heel veel ingrepen een paar niveautjes hoger gebracht worden, maar een oude woning hoger dan energielabel E zul je nauwelijks tegenkomen. De operationele jaarlijkse kosten blijven dus altijd aanzienlijk hoger dan er bij type B of A uitgeven zal worden voor stookkosten.Bronnen:
Energielabels Nederland – Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
https://energiecijfers.databank.nl/dashboard/Energielabels

Woningvoorraad Nederland – Rijskoverheid: Compendium voor de Leefomgeving
https://www.clo.nl/indicatoren/nl2166-woningvoorraad-naar-bouwjaar-en-woningtype
CBS Statline
https://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=82550NED&D1=0&D2=0&D3=a&D4=0&D5=a&HDR=T,G1,G2&STB=G3,G4&VW=T
Gemiddeld verbruik woningen
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/gemiddeld-energieverbruik/
Gaserbruik per e-label, Tonzon
https://tonzon.nl/gasverbruik-nieuwbouwwoningen-hoog-waarom/