Adblocker active!

You are running an adblocker extension in your browser. If you wish to continue to this website you should disable it for this website and click Continue.

Prijsopbouw huizenprijzen.

Waarom is een identiek huis in die andere buurt zoveel duurder?

Prijsopbouw huizenprijzen

Naast de Waardevermeerderende factoren zijn er kenmerken waarop huizen verschillen die je niet als eigenaar kunt veranderen, zoals de locatie en het type huis.

De kenmerken die de prijs van een huis bepalen.
- De woning van binnen: grootte, aantal vertrekken, oppervlakte van de vertrekken, staat van onderhoud, isolatie, verwarming, elektriciteit, muren, plafonds en vloeren.

- Locatie van het huis: gemeente, woonomgeving, parkeergelegenheid, openbaar groen, bestemmingsplan, (snel)wegen, openbaar vervoer, scholen & winkels
- Het huis van buiten: type huis, buitenmuren, schilderwerk, daken en goten, garage/schuur, ligging en grootte van de tuin, soort erfafscheiding
- De belangrijkste factor die van invloed is op de woningwaarde is de locatie.

Locatie
Op een locatie waar veel mensen willen wonen zijn de huizen natuurlijk duurder dan op een locatie waar mensen liever vertrekken. De populariteit van locaties kan in de loop der tijd veranderen door bijvoorbeeld veranderende bevolkinssamenstelling of ontwikkelingen in de omgeving. Onderzoek voor de aankoop van een huis daarom altijd de (bestemmings-)plannen en de demografische ontwikkeling voor de buurt. Bestemmingsplannen zijn vooral van belang als je bij bijvoorbeeld een open omgeving of leegstaande school wilt gaan wonen. Voor je het weet verschijnt er een hoge flat, nieuwbouwwijk of uitdeelpost voor methadon naast jouw huis.

Type woning
Net zoals de populariteit van een locatie kan veranderen kan ook de populariteit van type huizen veranderen. Vergrijzing zorgt ervoor dat 65+ woningen veel gevraagd worden en de duurdere vrijstaande huizen, die deze groep achterlaat, ruimer beschikbaar en dus relatief goedkoper wordt. Het type huis is dus een andere belangrijke factor die de prijs bepaald. Een vierkante meter op de 7e etage in een flat is goedkoper dan een vierkante meter van het naastgelegen vrijstaande huis.

Overige kenmerken
Andere zaken die bijdragen aan de waarde van een woning zijn bijvoorbeeld de woonoppervlakte, uitzicht. Bij beneden woningen zijn de grootte van een tuin en al dan niet beschikbaar zijn van een garage of oprit kenmerken die een huis interessanter kunnen maken.

Omgekeerd geldt ook dat voor huizenkopers overbodige kenmerken een huis juist onaantrekkelijk maken, zij willen niet extra geld kwijt zijn voor iets wat ze toch niet gebruiken.

Op een vergelijkbare locatie zijn er naast waardevermeerderende factoren ook andere onderscheidende kenmerken die de waarde van een woning bepalen.
1- type woning
2- het aantal vierkante meters
3- de grootte en ligging van de eventuele tuin
4- garage of oprit/eigen parkeerplaats bij de woning