Adblocker active!

You are running an adblocker extension in your browser. If you wish to continue to this website you should disable it for this website and click Continue.

In vier stappen een scherp bod op een huis bepalen

Een groot deel van de beschikbare koopwoningen (zo'n 20% bron: kredietbeoordelaar Fitch) moet van de bank binnen 2 jaar verkocht worden omdat de hypotheek niet meer opgebracht kan worden. Lukt dat niet dan volgt een executie waarbij de opbrengst aanzienlijk lager is dan de marktwaarde. Een scherp bod heeft dus grote kans om geaccepteerd te worden bij deze woningen.

Hoe bepaal ik mijn bod op een woning?

Om tot een goed bod te komen moet u eerst bepalen wat de waarde van de gewenste woning zal zijn op het moment van overdracht. De waarde van een woning is te bepalen aan de hand van vergelijkbare woningen die verkocht zijn (Referentieobjecten). Voor een appartement in een groot complex zal het makkelijker zijn Referentieobjecten te vinden dan voor een uniek vrijstaand landhuis. Voor die appartementen geldt dat er waarschijnlijk recent zeer vergelijkbare verkocht zijn, deze kunnen goed als vergelijkingsmateriaal dienen.

image-1

Hieronder worden de vier stappen beschreven die helpen bij het bepalen van het juiste bod.

STAP 1: Referentieobjecten vinden

Ga naar Prijsverloop.nl en voer de postcode in van de gewenste woning of een Referentieobject. U krijgt bovenstaande grafiek te zien. Hier kunt u de verkochte woningen zien en daarbinnen de vergelijkbare zoeken.
Nummer 54 is in dit voorbeeld een Referentieobject. De verkoopprijs was 200.000,- (rode pijl) boven de trendlijn (grijze lijn). Extrapolerend over de trendlijn kunt u zo bepalen wat de prijs zou moeten zijn op een ander tijdstip.
Uitgebreidere uitleg van de getoonde grafiek kunt u hier vinden.

STAP 2: Strategie

In bovenstaand voorbeeld is te zien dat nummer 60 een aantal keren binnen korte tijd harder gedaald is dan de trend. Dat duidt erop dat deze verkoper snel de woning wilde of moest verkopen. In dit soort situaties heeft een scherp bod een grote kans om geaccepteerd te worden.
Nummer 50 en 62 lijken wat minder urgent te moeten verkopen. Wel is te zien dat deze woningen weer als "nieuw" op de huizensites te koop zijn aangeboden en ook deze eigenaren serieus werk willen maken van de verkoop. Ook hier kan er scherp ingezet worden.


STAP 3: bod bepalen

Op Huizen Resumo.nl zijn al de woningen, die de laatste jaren te koop hebben gestaan, in detail te bekijken. Met behulp van de waarde vermeerderende factoren is zo goed te bepalen of en hoeveel de gewenste woning meer of minder waard is dan de Referentieobjecten.

STAP 4: aanscherpen bod

De verkoopprijzen voor een postcode kunt u verkrijgen bij het kadaster. Aan de hand van deze exacte informatie kunt u uw waardebepaling aanscherpen. De marktsituatie en strategie zullen bepalen of uw bod tegen de waarde aan zal zitten of er behoorlijk onder.
Bij genoemde voorbeelden en rekening houdend met de komende zeer slechte marktsituatie kan er zeker 10% onder de waarde of 20% onder de vraagprijs geboden worden, de laagste van die 2 zal het bod zijn.