Bodem Huizenprijzen nog niet bereikt

Follow @prijsverloop

Persbericht voor directe plaatsing

Den Haag – Er worden de laatste weken veel tegenstrijdige berichten verspreid over de ontwikkeling van de huizenprijzen. Alle experts lijken het erover eens dat de grootste daling achter de rug is, maar over de prijsontwikkeling in de komende jaren lopen de meningen uiteen. Prijsverloop.nl heeft een model ontwikkeld dat gebaseerd is op het aankoopbudget dat de doelgroep voor desbetreffende woning kan opbrengen.

Alle factoren die dit budget bepalen vertonen een negatieve ontwikkeling, dat de huizenprijzen een zelfde tendens zullen laten zien lijkt dus zeer aannemelijk. De prijzen van appartementen staan het minst onder druk en zullen niet meer dan 15% dalen tot de bodem is bereikt in 2016. Eengezinswoningen zullen een grotere prijsdaling ondervinden met een verdere daling tot -20%.

Onderstaand diagram laat de ontwikkeling zien voor de periode van 2013 tot en met 2016. De eerste maanden van 2013 hebben al een deel van de getoonde daling voor hun rekening genomen. De factor inflatie is niet van invloed op de absolute huizenprijzen, maar wel op de waarde. Gelijk blijven in prijs betekent een verlies in waarde.

image-1