Den Haag goed door crisis woningmarkt gekomen


Den Haag – Van de grote steden is Den Haag het beste door de crisis op de woningmarkt gekomen. Vanaf de top in 2008 tot de huizenprijsbodem in 2014, zijn de gemiddelde verkoopprijzen in Den Haag slechts met 5,5% gedaald, wat een relatieve daling (inclusief inflatie) betekent van nog geen 20 procent. Ter vergelijking, in steden als Amsterdam en Utrecht is de daling 31 en 28 procent.

Dit blijkt uit de door Prijsverloop.nl tot kwartaalcijfers verwerkte Gemiddelde Koopsommen van het CBS & kadaster over de periode 2008-2014.

Daling woningwaarde tijdens de crisis

Bezoek de website voor de ontwikkeling van de woningwaarde per provincie, gemeente, buurt en postcode. huizenprijzen.prijsverloop.nl

Huizenprijsontwikkeling komende jaren

De specialisten van de grote banken verwachten dat de huizenprijzen in 2015 stabiel zullen blijven. De waarde van woningen wordt grotendeels bepaald door het beschikbare hypotheekbedrag. Dit bedrag zal nagenoeg gelijk blijven. De lage rente compenseert de lagere hypotheken die verstrekt worden door aanscherping van regels. Een andere factor die de huizenprijzen beïnvloedt, de collectieve koopkracht, blijft ook nagenoeg gelijk. De laatste factor vraag-en-aanbod, blijft voor een verschil in prijsontwikkeling van de verschillende woningtypen zorgen. Door demografische ontwikkelingen zullen appartementen de stijgende lijn aanhouden, terwijl vrijstaande woningen in prijs blijven dalen. Ook de verschillen in prijsontwikkeling tussen regio’s blijven hierdoor toenemen.

Gemiddelde verkoopprijs Den Haag:
Bekijk hier

Gemiddelde verkoopprijs landelijk:
Bekijk hier

CBS Prijsindex bestaande koopwoningen:
Bekijk hier

CBS Prijsindex bestaande koopwoningen uitleg:
Bekijk hier