Den Haag – De provincie Limburg is vergeleken met de overige provincies het slechtst door de crisis op de woningmarkt gekomen. Vanaf de top in 2008 tot de huizenprijsbodem in 2014 is de relatieve woningwaarde in diverse Limburgse gemeenten gedaald met meer dan 40 procent. Van de grote steden scoort Amsterdam het slechtst, de gemiddelde verkoopprijzen in Amsterdam zijn met ruim 17 procent gedaald, wat een relatieve daling (inclusief inflatie) betekent van 31 procent.
Ter vergelijking in steden als Den Haag en Rotterdam is die daling met 19 en 23 procent een stuk lager. De huizenmarkt in Amsterdam heeft de weg omhoog in 2014 echter weer gevonden en laat het sterkste herstel van Nederland zien met een mooie +5 procent.
Dit blijkt uit de door Prijsverloop.nl tot kwartaalcijfers verwerkte Gemiddelde Koopsommen van het CBS & kadaster over de periode 2008-2014.
Bezoek de website voor de ontwikkeling van de woningwaarde per provincie, gemeente, buurt en postcode. huizenprijzen.prijsverloop.nl
De specialisten van de grote banken verwachten dat de huizenprijzen in 2015 stabiel zullen blijven. De waarde van woningen wordt grotendeels bepaald door het beschikbare hypotheekbedrag. Dit bedrag zal nagenoeg gelijk blijven. De lage rente compenseert de lagere hypotheken die verstrekt worden door aanscherping van regels. Een andere factor die de huizenprijzen beïnvloedt, de collectieve koopkracht, blijft ook nagenoeg gelijk. De laatste factor vraag-en-aanbod, blijft voor een verschil in prijsontwikkeling van de verschillende woningtypen zorgen. Door demografische ontwikkelingen zullen appartementen de stijgende lijn aanhouden, terwijl vrijstaande woningen in prijs blijven dalen. Ook de verschillen in prijsontwikkeling tussen regio’s blijven hierdoor toenemen.
Gemiddelde verkoopprijs Amsterdam:
Bekijk hier
Gemiddelde verkoopprijs landelijk:
Bekijk hier
CBS Prijsindex bestaande koopwoningen:
Bekijk hier
CBS Prijsindex bestaande koopwoningen uitleg:
Bekijk hier