Het verkopen van een huis gebeurt idealiter in 4 fases:
- woning verkoopklaar maken
- voorbereiden presentatie
- woning in de verkoop doen
- presenteren via media en bezichtigingen
In deze fases brengt u uw huis en omgeving in goede staat en presenteert u dit zo optimaal mogelijk. Hierdoor verkoopt u uw woning sneller en voor een betere prijs.
Huizen die alleen een lik verf en nieuw behang nodig hebben liggen goed in de markt. Niet iedereen heeft zin in klussen of een verbouwingen, ook al is de prijs daardoor lager.
Inrichting woning aanpassen Creer ruimte of de illussie van ruimte. Gebruik licht, spiegels, lichte kleuren en zorg dat de kamers niet overvol zijn. Maak extreme kleuren minder extreem door neutrale kleuren of geen kleur (wit) te gebruiken. Gooi het ouderwetse meubulair van oma weg en zet er (tijdelijk) wat neutralers neer. In de kinderkamer past u, indien nodig, de kleuren aan of verwijders u de muurschilderigen om de kamer neutraal en ruimtelijker te maken.
Gemeubileerd: Een gemeubileerd huis verkoopt sneller dan een leeg huis. Zet in ieder geval het huis gemeubileerd op de foto’s. Er zijn bedrijven waar u voor de gelegenheid meubels kunt huren.
Foto’s voorbereiden: Maak een compositie voor elke foto, haal daarbij overbodige of extravagante meubels en inrichtingselementen uit beeld, zodat de woning rustig, neutraal en ruim overkomt. Grote posters op de kinderkamer en andere opzichtige zaken kunnen het beste voor de foto verwijderd worden. Kies het moment van de dag waarop de te fotograferen ruimte het gunstigst belicht is of gebruik extra belichting.
Foto’s maken: Laat zien wat de kijker ook zou willen zien wanneer hij/zij in en rond uw woning zou lopen. Zorg dat geïnteresseerden een goed gevoel krijgen van uw huis bij het zien van de foto’s. Laat alle kamers, badkamer (s) en keuken zien. Geef ook een kijkje in het toilet. Daarnaast geeft u een algehele indruk van de straat, de tuin en de buurt als deze een bijdrage leveren aan het verkopen van uw woning. Kies een zonnige dag voor de fotosessie waarbij de woning op z’n zonnigst gefotografeerd wordt en binnenin toont welke ruimte en licht er is. Ook sneeuw kan zeer aansprekende foto’s opleveren, maar dat ligt er natuurlijk niet dagelijks. Zorg daarom dat je al wat goede foto’s op de plank hebt liggen voor een eventuele verkoop.
Strategisch Prijzen: Het belangrijkste selectiecriterium is echter prijs. In de huizensites kunnen er limieten gekozen worden voor minumum en maximum prijs, die met 25.000 en 50.000 oplopen. Let er op dat u in de gewenste prijscategorie komt. Door uw woning 325.000 te prijzen in plaats van 328.000 wordt u door een grotere groep potentiële kopers gevonden.
Opruimen: Ook nu geldt natuurlijk dat rommel opgeruimd moet zijn en blijven, vooral als het van buitenaf zichtbaar is, zodra uw woning in de verkoop staat moet u er rekening mee houden dat geinteresseerden een kijkje kunnen komen nemen.
De eerste indruk krijgen bezoekers van uw buurt. Een oude sloopauto in de straat, hangjongeren op de stoep en rondzwervend vuil schrikken veel mensen al direct af. Daar denkt u weinig aan te kunnen veranderen, maar rondzwervend vuil weghalen, wat vuilnisbakken op een rij zetten en die sloopauto laten wegslepen zijn zaken die u wel zelf in de hand heeft en die direct een veel betere indruk geven.
Probeer daarnaast de kijkers te laten komen als de hangjongeren nog slapen of (eventueel) op school zitten. Na de buurt zal het kritische oog van de bezoekers op uw huis vallen. Daar heeft u alle kosmetische onvolkomenheden al voor de fotosessie weggewerkt en zal dus niks meer op aan te merken zijn.
Geurtjes: Zorg dat er geen geurtjes in uw woning hangen. Lucht alle ruimtes goed en plaats eventueel wat geurverspreiders. Vooral als u rookt of dieren heeft moet u hier op letten. Zet `s morgens de ramen in de slaapkamers open en als u vertrekt in de ventilatiestand. Uw makelaar zal in de meeste gevallen de verwarming even aanzetten vlak voor de bezichtiging, zodat naast een frisse geur ook een aangename temperatuur ontstaat.
Keuken: De vaatwasser is op zijn best wanneer deze leeg of op zijn minst gespoeld is. Zorg natuurlijk ook dat het aanrecht leeg en schoon is.
Slaapkamers: stop kleding in de kast of wasmand en speelgoed in opbergbox of kast. Probeer uw kinderen te stimuleren hun kamer op te ruimen voor de bezichtiging.
Badkamer: Kijk bij het opruimen van uw badkamer ook eens naar welke spullen nu echt aanwezig horen te zijn en welke ook tijdelijk in een kastje kunnen liggen. De kijker heeft geen behoefte aan uw scheermesjes, zalfjes en nagelknipper laat staan de maandelijkse verzorgingsmiddelen van de vrouw des huizes. Leg een paar schone opgevouwen handoeken in de badkamer en toilet.
Zolder en schuur: Zaken die sinds de vorige verhuizing nog steeds in een doos op zolder staan kunnen nu dus gewoon weg. Oude meubelen, die zolang hier neergezet zijn, kunnen naar de kringloopwinkel die oude meubelen gratis bij u komt afhalen.